Štědrovečerní večeře se u nás skládá vždy z hrachové polévky a smaženého kapra s bramborovým salátem. Věřím, že každá rodina má ten svůj recept na bramborový salát, stejně jako u svíčkové, jsou to takové rodinné poklady. A já pro vás mám recept na ten náš bramborový salát, který se u nás vždy chystal. A co všechno dáváte do bramborového salátu vy?
Den předem
Filety kapra si pokapeme šťávou z polovinu citrónu a jemně posolíme. Dáme do krabičky s víčkem a do lednice uležet.
Brambory si uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a poté oloupeme. Vejce si uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme.
Mrkev si oloupeme, rozkrojíme podélně na polovinu, zalijeme vodou s lžičkou vinného octa a dáme vařit doměkka.
Necháme mrkev vychladnout a poté nakrájíme na kostičky.
Do velké mísy si přes strunový kráječ protlačíme brambory. Pokud jsou brambory větší, v půlce brambor otočíme a protlačíme zbytek. Brambory u nás krájíme na menší hranolky. Stejným způsobem protlačíme vajíčka, ale ty otáčíme na kráječi několikrát tak, aby se nám vytvořily kostičky. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené nakládané okurky a hrst hrášku, který necháme 10 minut v pokojové teplotě rozmrazit.
Já radši používám mrazený hrášek než nakládaný, protože si hezky drží zelenou barvu a má lepší chuť.
Nakonec přidáme hořčici, sůl, pepř a majonézu a vše rukou hezky promícháme. Zaklopíme víkem nebo přikryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice přes noc uležet.
Štědrý den
Kapra si obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a osmažíme na oleji z obou stran.
Bramborový salát ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
A můžeme podávat ozdobené plátky citronu.
Dobrou chuť.