Skip to main content

Strojkové cukroví

Maminčino strojkové cukroví slepené marmeládou miluju od dětství. Spolu s lineckým cukrovím je to jeden z mých nejoblíbenějších druhů. I když od mamky mám lis na cukroví, tak mi to s ním nejde. Asi potřebuju lepší grif, budu muset na školení k mamce. Nicméně jsem použila těsto a klasicky ho vyválela, vykrájela a pak slepila marmeládou. Pár kousků jsem dala péct se špejlí, takže se z nich, po nazdobení, stala hezká velikonoční dekorace. 

  • 150g hladké mouky
  • 150g polohrubé mouky
  • 150g másla
  • 150 cukru moučka
  • 125g solamylu
  • 1-2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • marmeláda na slepení

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na vál si odvážíme mouku, solamyl, změklé máslo, cukr, prášek do pečiva, rum a přidáme jedno vejce. Všechny ingredience zpracujeme v ruce a vypracujeme hladké těsto. Pokud je potřeba přidáme vajíčko. Těsto by mělo mít konzistenci jako na linecké. 

Pokud budeme dělat strojkové cukroví, dáme si těsto do lisu a vytváříme různé tvary, které po upečení slepíme marmeládou. 

Pokud budeme vykrajovat cukroví, vyválíme si postupně placky a vykrajujeme různé tvary podle příležitosti, nálady či možností našich vykrajovátek. Pokud chceme, aby marmeláda vykukovala, do poloviny vykrojených tvarů vykrojíme ještě malý tvar (podle možností jaké máte vykrajovátka k dispozici), já jsem u tohoto cukroví neprokrojovala.  

Pečeme na plechu, který je velmi slabě vymazaný. Pečeme přibližně 10 min podle tloušťky těsta. Pečte vždy na jednom plechu celém tvary a na dalším tvary s vykrojením. Vše na jednom plechu dohromady by se vám peklo různě dlouho. 

Po vychladnutí slepíme marmeládou a za den či dva již bude cukroví změklé a můžeme ochutnat. Dobrou chuť.

Strojkové cukroví