Maminčino strojkové cukroví slepené marmeládou miluju od dětství. Spolu s lineckým cukrovím je to jeden z mých nejoblíbenějších druhů. I když od mamky mám lis na cukroví, tak mi to s ním nejde. Asi potřebuju lepší grif, budu muset na školení k mamce. Nicméně jsem použila těsto a klasicky ho vyválela, vykrájela a pak slepila marmeládou. Pár kousků jsem dala péct se špejlí, takže se z nich, po nazdobení, stala hezká velikonoční dekorace.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na vál si odvážíme mouku, solamyl, změklé máslo, cukr, prášek do pečiva, rum a přidáme jedno vejce. Všechny ingredience zpracujeme v ruce a vypracujeme hladké těsto. Pokud je potřeba přidáme vajíčko. Těsto by mělo mít konzistenci jako na linecké.
Pokud budeme dělat strojkové cukroví, dáme si těsto do lisu a vytváříme různé tvary, které po upečení slepíme marmeládou.
Pokud budeme vykrajovat cukroví, vyválíme si postupně placky a vykrajujeme různé tvary podle příležitosti, nálady či možností našich vykrajovátek. Pokud chceme, aby marmeláda vykukovala, do poloviny vykrojených tvarů vykrojíme ještě malý tvar (podle možností jaké máte vykrajovátka k dispozici), já jsem u tohoto cukroví neprokrojovala.
Pečeme na plechu, který je velmi slabě vymazaný. Pečeme přibližně 10 min podle tloušťky těsta. Pečte vždy na jednom plechu celém tvary a na dalším tvary s vykrojením. Vše na jednom plechu dohromady by se vám peklo různě dlouho.
Po vychladnutí slepíme marmeládou a za den či dva již bude cukroví změklé a můžeme ochutnat. Dobrou chuť.