Skip to main content

Štrůdl z listového těsta

Když nestíháte a má vám přijet kamarádka na kafe. Nebo když máte prostě jen chuť na něco sladkého, tak doporučuji jablkový štrůdl. Je to rychlovka z kupovaného těsta. To používám vlastně jen na tento štrůdl, ale proč si život neulehčit, když člověk nemá moc času. A jako máma na mateřské můžu říct, že toho času opravdu moc není. 

  • kupované a rozválené listové těsto
  • 3-4 jablka
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrst rozinek
  • 80g moučkového cukru
  • 2 lžíce domácího ghí

Rozpálíme troubu na 175 stupnů. Na plech si připravíme rozválené listové těsto. Na něj dáme na plátky nastrouhaná oloupaná jablka. Jablka nestrouhám jako mrkev, 

ale strouhám na plátky. Štrůdl pak lépe drží a je víc kompaktní. Jablka posypene vanilkový cukrem, cukrem, dáme hrst rozinek a dvě hrsti nalámaných ořechů. 

Poté těsto zavineme a před vložením do trouby pomastíme rozehřátým ghí. V průběhu pečení pomažeme ghí ještě jednou. Pečeme na 175 přibližně 30 min.

Po upečení necháme štrůdl vychladnout. Pocukrujeme, nakrájíme a můžeme se do něj pustit. 

Jablkový štrůdl