Skip to main content

Šunkafleky/Šunkofleky

Šunkafleky jsou jedno z mých oblíbených jídel z dětství. Maminka je dělala vždy z domácích těstovin a když mi jich krabici minulý týden dovezla, musela jsem je udělat. Miluju když jsou hezky mazlavé a ne suché jako ze školní jídelny, proto je v nich více vajec i smetana, ale výsledek stojí za to. 

  • 200g domácích fleků
  • 200g šunky nejvyšší kvality
  • 1 lžíce ghí
  • 4 vejce
  • 200ml kokosového mléka
  • ghí na vymazání formy
  • 200g domácích fleků
  • 200g libového uzeného masa
  • 100g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 4 vejce
  • 200ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání formy

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Mezitím si dáme do hrnce vařit osolenou vodu a dáme vařit fleky. Fleky vaříme tak, aby byly al dente, tedy ne úplně rozvařené, protože se budou ještě péct. 


Dále si rozpálíme pánvičku, dáme na ní lžící sádla a zlehka osmažíme slaninu a uzené, nakrájené na kostičky.  Uvařené fleky scedíme, přidáme do nich orestovanou slaninu s uzeným a necháme trošku vychladnout. 


Mezitím si připravíme do hrníčku 4 vajíčka a smetanu a hezky rozšleháme. Směs osolíme a opepříme a vlijeme do vychladlých fleků. 

Dobře promícháme a vše nalijeme do vymaštěného plechu nebo zapékací mísy. 


Pečeme asi 30 min na 170 stupňů. 


Dobrou chuť.

Šunkafleky
Šunkafleky
Šunkafleky