Chtěli jste ho, tak tady je, recept na svařákový sirup. Já už po něm pokukovala loni a letos ho konečně nachystala. Miluju svařáky v zimním období, jenže posledních pár let, kdy se u mě střídá těhotenství s kojením, jsem si ho nedala. Tak teď konečně. Moje chuť na svařené víno je naplněna i v čaji. A to je sice drobnost, ale k mému spokojenému adventnímu období stačí. Sirup můžete i využít jako prima jedlý dárek. Kdo ho vyzkouší?
Do širokého a vyššího hrnce si dáme cukr a začneme zahřívat na střední plamen, aby nám cukr zkaramelizoval. Jde to rychle, tak od hrnce neodcházejte a lehce míchejte. Jakmile začne cukr zlátnout, ztlumte žár na minimum a promíchávejte. Když je barva rozpouštějícího cukru lehce nazrzlá, zalijte ho připravenou vodou.
Ale pozor, bude to prskat!! Proto se vám bude hodit vyšší hrnec. Karamel vám ztuhne, ale nebojte, stále zahřívejte a on se pomalu rozpustí. Do hrnce přidejte všechno koření a pomerančovou a citronovou kůru, kterou oškrabete škrabkou na brambory.
Směs vařte cca. 15 minut. Poté nechte vychladnout a macerovat do druhého dne.
Následující den sirup přeceďte a nalijte do uzavíratelných lahviček a dejte do lednice. Měla jsem z tohoto množství 2 lahvičky o 175ml (no ochutnávali jsme v průběhu přípravy :))
Sirup si můžete přidat do teplého vína nebo čaje. Stačit budou 2 polévkové lžíce na jednu porci. Před použitím vždy protřepejte.
Tento sirup se hodí i jako jedlý dárek.
Dobrou chuť.