Podzimní dezerty máme nejraději jablkové nebo švestkové. A tady je recept na jeden z nich. Rychlý a výborný maminčin švestkový koláč. Těsto je připravené opravdu velmi snadno, takže v kuchyni budete chvilku a pak už si jen můžete vychutnat koláč s kávou či čajem. Koláč lze variovat prakticky s jakýmkoli ovocem. Jen bych v drobence vynechala skořici, pokud budete chystat třeba jahodový nebo meruňkový. Formu jsem použila o průměru 28cm. Pokud budete chtít péct koláč na klasický plec, navyšte ingredience o třetinu.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Do misky si odvážíme mouku, cukr, přidáme celá vejce, olej mléko, rum, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Vše promícháme. Těsto vlijeme do koláčové formy, kterou si vyložíme pečícím papírem.
Na těsto si poklademe omyté, rozpůlené a pecky zbavené švestky, překrojenou částí vzhůru.
Drobenku si připravím z měkkého másla, cukru, skořice a mouky. Vše dobře rukama promneme, aby se nám všechny ingredience spojily a vytvořily se žmolky drobenky.
Celý koláč posypeme drobenkou a dáme péct.
Pečeme přibližně 30min dozlatova.
Dobrou chuť.