Skip to main content

Švestkový koláč

Podzimní dezerty máme nejraději jablkové nebo švestkové. A tady je recept na jeden z nich. Rychlý a výborný maminčin švestkový koláč. Těsto je připravené opravdu velmi snadno, takže v kuchyni budete chvilku a pak už si jen můžete vychutnat koláč s kávou či čajem. Koláč lze variovat prakticky s jakýmkoli ovocem. Jen bych v drobence vynechala skořici, pokud budete chystat třeba jahodový nebo meruňkový. Formu jsem použila o průměru 28cm. Pokud budete chtít péct koláč na klasický plec, navyšte ingredience o třetinu. 

  • 200g polohrubé mouky
  • 90g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 50ml oleje
  • 50ml mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžička vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • cca. 10 švestek (nebo jiné ovoce)
  • 50g másla
  • 50g cukru moučka
  • 70g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Do misky si odvážíme mouku, cukr, přidáme celá vejce, olej mléko, rum, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Vše promícháme. Těsto vlijeme do koláčové formy, kterou si vyložíme pečícím papírem. 

 

 

Na těsto si poklademe omyté, rozpůlené a pecky zbavené švestky, překrojenou částí vzhůru. 

 

Drobenku si připravím z měkkého másla, cukru, skořice a mouky. Vše dobře rukama promneme, aby se nám  všechny ingredience spojily a vytvořily se žmolky drobenky. 

Celý koláč posypeme drobenkou a dáme péct. 

 

Pečeme přibližně 30min dozlatova. 

 

Dobrou chuť.

Švestkový koláč
Švestkový koláč
Švestkový koláč
Švestkový koláč