Už tu máte recept na baby svíčkovou, kterou jsem připravovala s verzí pro nás. Tak tady je i ta naše verze. Recept podle mojí maminky na tradiční svíčkovou omáčku je vynikající. Ano, každá rodina má určitě ten svůj nejlepší recept. A protože jsme od malička zvykli na určitou chuť, odlišné svíčkové nám přijdou “divné” nebo “jiné”. Tak toto je recept na tu naši. Díky mami za trpělivost s vysvětlováním a postupem jak na ni. 🙂
Na ghí si orestujeme ze všech stran maso a poté ho vložíme do pekáče. Na něj si naskládáme na plátky nakrájený špek.
Někdo maso špikuje, ale já raději špekem maso obložím.
Pak si na zbytku másla orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu a vložíme do pekáče na maso. Maso orestovanou zeleninou hezky poklademe. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a necháme vystydnout.
Poté pekáč přiklopíme a vložíme přes noc do ledničky.
Druhý den rozehřejeme troubu na 220 stupňů a pekáč vyndáme z lednice. Maso se zeleninou podlijeme vodou nebo vývarem a dáme péct na 220 stupňů na 30 min. Poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme další 2,5 hodiny. V průběhu pečení maso kontrolujeme, otáčíme ho a případně přilijeme vodu či vývar.
Po upečení vyndáme pekáč z trouby, z něj vyndáme maso. Ze zeleniny odstraníme bobkový list, pepř (3 kuličky můžeme nechat a rozmixovat, ať má svíčková říz) a nové koření. Zeleninu si přendáme do hrnku, rozmixujeme ji.
Poté si v hrníčku svaříme 1 lžíci octa a 2 lžíce vody a nalijeme do omáčky. Následně osolíme a přidáme smetanu. Necháme přejít varem. Smetany přidejte podle toho, jak moc hustou nebo řídkou omáčku chcete mít.
Omáčku můžete před podáváním i propasírovat, pokud ji chcete opravdu jemnou.
Maso si nakrájejte na plátky a můžete podávat s houskovým knedlíkem.
Ozdobit můžete plátkem citrónu a brusinkami.
Dobrou chuť.