Skip to main content

Svíčková omáčka

Jestli něco moje holky milujou, jsou to omáčky. Rajská, kuře na paprice a nebo svíčková vedou. Recept podle mojí maminky na tradiční svíčkovou omáčku je vynikající. A ano, každá rodina má určitě ten svůj nejlepší recept a tu svoji chuť. Tak toto je recept na tu naši. Díky mami za trpělivost s vysvětlováním a postupem jak na ni. 🙂

  • 600g hovězí svíčkové
  • 6 ks mrkve
  • 3 ks petržele
  • celeru dejte na množství o polovinu méně než petržele
  • lžíce ghí/másla
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 500ml vody nebo vývaru
  • 200-300ml smetany
  • sůl
  • 150g špeku
  • ocet

Na ghí/másle si orestujeme ze všech stran maso a poté ho vložíme do pekáče. Na něj si naskládáme na plátky nakrájený špek. 


Někdo maso špikuje, ale já raději špekem maso obložím. 

Pak si na zbytku másla orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu a vložíme do pekáče na maso. Maso orestovanou zeleninou hezky poklademe. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Dejte přímo k zelenině nebo do síťky na koření. 


Troubu rozehřejeme na 220 stupňů, maso se zeleninou podlijeme vodou nebo vývarem a dáme péct na 220 stupňů na 30 min. Poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme další 2,5 hodiny. V průběhu pečení maso kontrolujeme, otáčíme ho a případně přilijeme vodu či vývar.


Takto upečenou svíčkovou vyndáme z trouby, necháme zchladnout a dáme do lednice do druhého dne odpočívat. 


Druhý den vyndáme z pekáče maso. Ze zeleniny odstraníme bobkový list, pepř (3 kuličky můžeme nechat a rozmixovat, ať má svíčková říz) a nové koření. Zeleninu si přendáme do hrnce, rozmixujeme ji.


Poté si v rendlíčku svaříme 1 lžíci octa a 2 lžíce vody a nalijeme do omáčky. Následně osolíme a necháme přejít varem. Nakonec přilijte smetanu. Té přidejte podle toho, jak moc hustou nebo řídkou omáčku chcete mít. Doveďte k varu a odstavte. 


Omáčku můžete před podáváním i propasírovat, pokud ji chcete opravdu jemnou.


Maso si nakrájejte na plátky a můžete podávat s houskovým knedlíkem. Ví ji má radši s těstovinami. 🙂


Ozdobit můžete plátkem citrónu a brusinkami. 

Dobrou chuť.