Skip to main content

Sýr a křup

Sýr a křup jsem jednou dceři koupila. Tyčky byly tvrdé jak beton, takže jen snědla dip a tyčky nechala. Říkala jsem si, že toto určo zvládnu připravit i doma. A taky, že ano. Sýr a křup v domácím provedení máte tu. Tyčky nejsou tak tvrdé a dip z lučiny Gábi taky moc chutnal. Recept je díky ingrediencím vhodný pro děti již od 8 měsíců. Kdo se do něj pustí? 

  • 100g lučiny
  • 30g bílého jogurtu
  • bylinky podle chuti
  • 200g špaldové nebo hladké mouky
  • 120g bílého jogurtu
  • 30ml olivového oleje
  • špetka soli (pro děti od 1 roku)
  • 1 vajíčko
  • kmín a sezam na posyp

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Do mísy si dáme mouku, bílý jogurt a olivový olej a zpracujeme hladké těsto. Pro děti od 1 roku přidejte i špetku soli. 

Poté nechte těsto 10 minut odpočívat.

 

Následně si vyválejte tyčky, velikost jsem zvolila cca. 10cm a dejte na plech s pečícím papírem. Z daného množství jsem měla 16 tyček. 

Rozšlehaným vajíčkem tyčky potřete a posypte kmínem a sezamem. Pečte přibližně 15 minut dozlatova. 

 

Mezitím si připravte dip. V mističce rozmíchejte lučinu s jogurtem. Můžete přidat i bylinky podle chuti (pažitka, bazalka). 

 

Jakmile máte dopečeno, nechte tyčky vychladnout a můžete i s dipem podávat. 

 

Dobrou chuť.

Sýr a křup
Sýr a křup
Sýr a křup
Sýr a křup