Tiramisu je skvělý a rychlý dezert, který dokáže vykouzlit úsměv na rtech a v mysli připomenout moji milovanou Itálii.
Připravila jsem i verzi pro děti od 1 roku, na kterou využijete domácí piškoty z minulého receptu. Takže si na tomto dezertu můžete pochutnat všichni.
Ideální je nejprve připravit variantu pro děti a pak pro dospělé přidat do připravené směsi jen cukr.
Na začátek si uvaříme silné espresso/coro nebo meltu.
Do vychladlého espressa dáme 6 lžic Amaretta. Vychladlé caro/meltu necháme bez alkoholu.
Poté si připravíme směs z mascarpone, do kterého budeme postupně přilévat smetanu a ručně metličkou vyšlehávat. Neděláme to mixérem, protože by směs byla příliš řídká. Dále přidáme zrníčka z vydlabaného vanilkového lusku a jemně zamícháme.
Poté začneme vrstvit dětskou verzi tiramisu.
Nejprve namočíme zlehka domácí piškoty do cara/melty, poté dáme vrstvu mascarponové směsi, posypeme nastrouhanou čokoládou a opět dáme vrstvu namočených piškotů, mascarpone, čokoládu…takto vytvoříme tři vrstvy. Jakmile máme tuto verzi pro děti připravenou, můžeme se pustit do verze pro dospělé.
Do připravené mascarponové směsi přidáme cukr a zamícháme. Poté vezmeme cukrářské piškoty a napočíme je zlehka do kávy s Amarettem, poté dáme vrstvu mascarponové směsi, posypeme nastrouhanou čokoládou a opět dáme vrstvu namočených piškotů, mascarpone, čokoládu..Takto připravíme také tři vrstvy.
Hotové tiramusu dáme na několik hodin vychladit, ideálně přes noc, do lednice a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Z daného množství jsem měla 4 porce pro děti a 4 velké porce pro dospělé.