Skip to main content

Tiramisu

Tiramisu je skvělý a rychlý dezert, který dokáže vykouzlit úsměv na rtech a v mysli připomenout moji milovanou Itálii. 

Připravila jsem i verzi pro děti od 1 roku, na kterou využijete domácí piškoty z minulého receptu. Takže si na tomto dezertu můžete pochutnat všichni. 

  • 250g mascarpone
  • 200ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 150ml silného cara/melty
  • domácí piškoty
  • 92% čokoláda na nastrouhání
  • 250g mascarpone
  • 200ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 4-6 lžic cukru moučka
  • Amaretto – 6 lžic
  • 150ml silného espressa
  • cukrářské piškoty
  • čokoláda na nastrouhání

Ideální je nejprve připravit variantu pro děti a pak pro dospělé přidat do připravené směsi jen cukr.

 

Na začátek si uvaříme silné espresso/coro nebo meltu.

Do vychladlého espressa dáme 6 lžic Amaretta. Vychladlé caro/meltu necháme bez alkoholu. 

 

Poté si připravíme směs z mascarpone, do kterého budeme postupně přilévat smetanu a ručně metličkou vyšlehávat. Neděláme to mixérem, protože by směs byla příliš řídká. Dále přidáme zrníčka z vydlabaného vanilkového lusku a jemně zamícháme.

 

Poté začneme vrstvit dětskou verzi tiramisu.

Nejprve namočíme zlehka domácí piškoty do cara/melty, poté dáme vrstvu mascarponové směsi, posypeme nastrouhanou čokoládou a opět dáme vrstvu namočených piškotů, mascarpone, čokoládu…takto vytvoříme tři vrstvy. Jakmile máme tuto verzi pro děti připravenou, můžeme se pustit do verze pro dospělé. 

 

Do připravené mascarponové směsi přidáme cukr a zamícháme. Poté vezmeme cukrářské piškoty a napočíme je zlehka do kávy s Amarettem, poté dáme vrstvu mascarponové směsi, posypeme nastrouhanou čokoládou a opět dáme vrstvu namočených piškotů, mascarpone, čokoládu..Takto připravíme také tři vrstvy. 

 

Hotové tiramusu dáme na několik hodin vychladit, ideálně přes noc, do lednice a můžeme podávat. Dobrou chuť.

 

Z daného množství jsem měla 4 porce pro děti a 4 velké porce pro dospělé. 

Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu