Skip to main content

Tofu s rýží

Opět další tip na velmi rychlý oběd bez masa. Základem je tofu a zelenina a jako příloha rýže. My jsme si s Gábi pochutnaly obě. Navíc byl oběd hotový za 20 min, což je pro mně teď během šestinedělí opravdový bonus. A co vy, máte rádi tofu? 

  • 1 balení tofu (180g)
  • 3 lžíce solamylu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky tahini
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 hrnku vody
  • 300g zeleniny (mrkev, cibule, pórek, paprika, brokolice)
  • 1/4 hrnku kokosového mléka nebo smetany
  • 1 lžíce opraženého sezamu

Tofu si nakrájíme na kostky a každou kostku obalíme v solamylu. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a obalené tofu na něm osmahneme ze všech stran dozlatova. Poté tofu z pánve vyndáme. 

 

 

Na pánev si dáme na nudličky nebo malé kousky nakrájenou zeleninu. Já jsem tentokrát v rámci úspory času použila mraženou krájenou směs zeleniny. Zalijeme ji sójovou a rybí omáčkou a přidáme zázvor a cukr a krátce osmahneme. 

 

 

Poté přidáme vodu a tahini, zaklopíme a dusíme, dokud není zelenina měkká (přibližně 10 minut).

 

Nakonec do omáčky vložíme tofu a necháme ho s omáčkou prohřát, zalijeme kokosovým mlékem a můžeme podávat. 

 

Podáváme s rýží a na sucho opraženým sezamem. 

 

 

Dobrou chuť. 

Tofu s rýží
Tofu s rýží
Tofu s rýží
Tofu s rýží