Tomatová polévka je plná zeleniny a vhodná i pro nejmenší strávníky. Dalo by se říct, že hustá tomatová polévka je vhodná spíš do zimních měsíců, ale opak je pravdou. V létě totiž sežene ty nejsladší rajčata, ze kterých je tato polévka nejlepší. U nás tato polévka zabodovala u Gábinky a mně taky moc chutnala. A je to první letošní tip, co uvařit z cukety.
V hrnci si rozehřejeme ghí na které pomalu osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Mezitím si na malé kousky nakrájíme mrkev, kedlubnu i cuketu. Rajčata si nařízneme do kříže na jedné straně a spaříme je vřelou vodou, ve které je necháme přibližně dvě minutky. Poté vodu slijeme a slupku z rajčat sloupneme, půjdete to lehce, a nakrájíme je na kousky.
Jakmile je cibulka dozlatova, přidáme k ní mrkev, kedlubnu i cuketu a pokrájená rajčata a promícháme. Zalijeme rajčatovou passatou, přiklopíme a necháme vařit, dokud není zelenina měkká.
Já jsem polévku vařila zhruba 50 minut, aby se chutě propojily. Poté jsem polévku ledabyle pomixovala tyčovým mixérem. Chtěla jsem, aby v polévce byly kousky zeleniny. Nakonec do polévky vmíchejte lučinu a nadrobno nakrájené lístky bazalky. Díky sladkým rajčatům byla polévka sladká dostatečně, takže jsem ji už nijak nedoslazovala, jen jsem ji jemně osolila.
Kdo chce, může si uvařit vlasové nudle nebo na kousky nalámané špagety a do polévky je poté přidat.
Z daného množství jsem měla 4 porce.
Dobrou chuť.