Skip to main content

Tvarohové jahodové knedlíky

Tvarohové jahodové knedlíky jsou letní klasika na stole. Tvarohové těsto je hezky lehoučké a ovoce se v něm krásně rozplývá. Pokud použijete čekankový sirup máte sladké jídlo, které bych se nebála nazvat “fit knedlíky”. Proč si odpírat knedlíky, když je to vlastně jen tvaroh, trošku mouky a ovoce? Tak je zkuste, určitě si je zamilujete. 

  • 250g tučného tvarohu 
  • 150-200g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • jahody
  • tvrdý strouhaný tvaroh na posyp
  • máslo na polití
  • čekankový sirup nebo cukr na posypání a oslazení

Tvaroh, sůl, mouku, vanilkový cukr a vejce si dáme do mísy a vypracujeme těsto. Mouku přisypávejte postupně, podle toho, jak se vám bude s těstem pracovat. Těsto by nemělo být moc řídké. 

Ideální je použít tvaroh v alobalu (ne ten ve vaničce, ten je moc řídký).

Připravené těsto dejte na 20 min do lednice odpočívat. Mezitím si omyjte jahody (nebo jakékoli jiné ovoce, například meruňky nebo borůvky jsou skvělé do knedlíků). 

Jakmile máte ovoce připraveno, dejte vařit hrnec osolené vody a začněte z těsta odebírat po částech kousky těsta. Z těsta v ruce uválejte kuličku o velikosti menšího jablka, v ruce rozplácněte, vložte do placičky jahodu a obalte jí těstem. Hezky ji obalte a umačkejte, aby nikde nevykukovala. 

Takto připravte knedlíky z těsta, co máte připraveno. 

Do vroucí vody dejte knedlíky (já jsem vařila na dvakrát, ale jestli máte veliký hrnec, můžete vařit najednou). 

Poté, co vám knedlíky vyplavou na hladinu je vařte dalších 8-10 min.

Podávejte postrouhané tvrdým tvarohem, polijte rozehřátým máslem a oslaďte čekankovým sirupem. Kdo má radši klasický cukr, použijte cukr moučka. Dobrou chuť.

Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové knedlíky