Skip to main content

Tvarohové noky

Tvarohové noky jako variace našeho těsta na tvarohové knedlíky. Nechtělo si mi chystat klasické knedlíky plněné jahodama, protože by je partner zase vypreparoval a jen snědl těsto, tak jsem si to usnadnila a udělala noky. A v kombinaci s jahodami a zakysankou, to byla dokonalá letní lahoda na které jsem si pochutnali všichni. Tvarohové těsto je hezky lehoučké a ovoce jim dodá šmrnc. Tak je zkuste, určitě si je zamilujete. 

  • 250g tučného tvarohu 
  • 150-200g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • rozmačkané jahody
  • tvrdý strouhaný tvaroh na posyp nebo zakysanka
  • máslo na polití
  • čekankový sirup nebo cukr na posypání a oslazení

Tvaroh, sůl, mouku, vanilkový cukr a vejce si dáme do mísy a vypracujeme těsto. Mouku přisypávejte postupně, podle toho, jak se vám bude s těstem pracovat. Těsto by nemělo být moc řídké. Ideální je použít tvaroh v alobalu (ne ten ve vaničce, ten je moc řídký).


Připravené těsto dejte na 20 min do lednice odpočívat. Mezitím si omyjte jahody (nebo jakékoli jiné ovoce, například meruňky nebo borůvky) a rozmačkejte si je vidličkou. Nastrouhejte si najemno tvrdý tvaroh nebo připravte do mističky zakysanku. 


Jakmile máte ovoce připraveno, dejte vařit hrnec osolené vody. Mezitím si začněte z těsta odebírat po částech kousky těsta. Z těsta v ruce vytvarujte nok, který můžete ještě vidličkou ozdobit. 


Takto připravte noky z těsta, co máte nachystáno. 


Do vroucí vody dejte noky (já jsem je vařila na dvakrát, ale jestli máte veliký hrnec, můžete vařit najednou). 

Poté, co vám noky vyplavou na hladinu je vařte dalších 2 minuty.


Podávejte polité rozehřátým máslem, přidejte rozmačkané jahody, dochuťte zakysankou nebo postrouhaným tvarohem a oslaďte čekankovým sirupem. Kdo má radši klasický cukr, použijte cukr moučka. 


Dobrou chuť.

Tvarohové noky
Tvarohové noky
Tvarohové noky
Tvarohové noky