Vaječnák nebo vaječný likér patří neodmyslitelně k Vánocům. My máme rádi různé likéry, ale domácí vaječnák s kvalitním rumem a provoněný zrníčky vanilky vede. Navíc je jeho příprava dost jednoduchá a ještě ho letos stihnete nachystat. Tak na co čekat? Šup do kuchyně.
Do hrnce si dáme žloutky a vyšleháme metličkou. Přidáme smetanu, salko, zrníčka z vanilkového lusku (vydlabaný lusk klidně do hrnce na vaření přihoďte, pak ho jen vyndejte před litím do lahve) zašleháme a dáme vařit.
Směs v hrnci zahřívejte za stálého míchání na střední plamen. Ideální bude, pokud máte cukrářský teploměr, až dosáhnete teploty 85 stupňů, tak směs z plotny odstavte.
Pokud teploměr nemáte, tak zahřívejte a až směs začne trošku houstnout, odstavte ji z plotny. Nepřevařte si ho. 🙂
Rum do směsi přidejte až když zchladne. Já jsem přidala cca. 200ml rumu Flor de Caňa 7 letého. Pokud chcete opravdu dobrý vaječňák nepoužívejte tuzemák, ale opravdu kvalitní rum. A klidně si ho tam nalejte i víc, prostě tolik, aby vám to chutnalo.
Vaječňák přelijte do lahve nebo menších lahví a nechte alespoň pár dní uležet.
Je to i super tip na jedlý dárek.
Dobrou chuť.