Skip to main content

Vaječňák

Vaječnák nebo vaječný likér patří neodmyslitelně k Vánocům. My máme rádi různé likéry, ale domácí vaječnák s kvalitním rumem a provoněný zrníčky vanilky vede. Navíc je jeho příprava dost jednoduchá a ještě ho letos stihnete nachystat. Tak na co čekat? Šup do kuchyně. 

  • 5 žloutků
  • 300ml smetany na šlehání
  • 1 plechovka salka
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • cca. 200ml kvalitního rumu podle chuti

Do hrnce si dáme žloutky a vyšleháme metličkou. Přidáme smetanu, salko, zrníčka z vanilkového lusku (vydlabaný lusk klidně do hrnce na vaření přihoďte, pak ho jen vyndejte před litím do lahve) zašleháme a dáme vařit. 


Směs v hrnci zahřívejte za stálého míchání na střední plamen. Ideální bude, pokud máte cukrářský teploměr, až dosáhnete teploty 85 stupňů, tak směs z plotny odstavte.


Pokud teploměr nemáte, tak zahřívejte a až směs začne trošku houstnout, odstavte ji z plotny. Nepřevařte si ho. 🙂


Rum do směsi přidejte až když zchladne. Já jsem přidala cca. 200ml rumu Flor de Caňa 7 letého. Pokud chcete opravdu dobrý vaječňák nepoužívejte tuzemák, ale opravdu kvalitní rum. A klidně si ho tam nalejte i víc, prostě tolik, aby vám to chutnalo. 


Vaječňák přelijte do lahve nebo menších lahví a nechte alespoň pár dní uležet. 


Je to i super tip na jedlý dárek. 


Dobrou chuť. 

Vaječný likér
Vaječňák
Vaječný likér