Skip to main content

Vanilkové rohlíčky

Bez vanilkových rohlíčků si snad ani Vánoce představit neumím. Miluju jejich chuť a vůni, když se pečou. Základem je recept od maminky a pak už jen šikovné ruce a je to. Kdo taky miluje vanilkové rohlíčky? 

  • 300g hladké mouky
  • 190g másla
  • 100g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
  • 100g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr nebo lžíce domácího
  • 1 žloutek
 
  • na obalení cukr moučka s vanilkou

Na vál si odvážíme mouku, změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, ořechy a žloutek. Všechny ingredience zpracujeme v ruce a vypracujeme hladké těsto. Zakryje potravinovou fólií a dáme na den uležet do lednice. 

Druhý den, asi hodinu před pečením, vyndáme těsto z lednice. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Těsto postupně uždibujeme a vyvalujeme v ruce rohlíčky. 

Já jsem letos použila formičky na rohlíčky, takže jsem těsto vymačkávala do formiček. Formičky není třeba vymazávat. 

Rohlíčky se budou péct 8-12 minut, velké delší dobu, malinké podstatně méně. Hlídejte si je v troubě. 

Po upečení nechte rohlíčky trošku zchladnout a poté je vyklepněte z formiček nebo pokud jste je vytvářeli v ruce jen sundejte z plechu a obalte cukrem s vanilkou. 

Dobrou chuť.

Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky