Bez vanilkových rohlíčků si snad ani Vánoce představit neumím. Miluju jejich chuť a vůni, když se pečou. Základem je recept od maminky a pak už jen šikovné ruce a je to. Kdo taky miluje vanilkové rohlíčky?
Na vál si odvážíme mouku, změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, ořechy a žloutek. Všechny ingredience zpracujeme v ruce a vypracujeme hladké těsto. Zakryje potravinovou fólií a dáme na den uležet do lednice.
Druhý den, asi hodinu před pečením, vyndáme těsto z lednice. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Těsto postupně uždibujeme a vyvalujeme v ruce rohlíčky.
Já jsem letos použila formičky na rohlíčky, takže jsem těsto vymačkávala do formiček. Formičky není třeba vymazávat.
Rohlíčky se budou péct 8-12 minut, velké delší dobu, malinké podstatně méně. Hlídejte si je v troubě.
Po upečení nechte rohlíčky trošku zchladnout a poté je vyklepněte z formiček nebo pokud jste je vytvářeli v ruce jen sundejte z plechu a obalte cukrem s vanilkou.
Dobrou chuť.