Domácí vanilkový cukr, jakmile ho vyzkoušíte, nebudete chtít jiný. Jen cukr a vanilkový lusk, větší kouzlo v tom není. Doma si ho nachystáte a pak už jen při pečení použijte. Vanilkový cukr se skvěle hodí i jako milý jedlý dárek. A protože cukr potřebuje nějaký čas uležet, je tak akorát čas si ho nachystat na vánoční pečení.
Z vanilkového lusku si odřízneme tvrdé konce a zbytek lusku nakrájíme na zhruba 0,5mm velké kousky.
Do mixéru si dáme cukr a přidáme kousky vanilkového lusku.
Vše dobře promixujeme. Mixujeme alespoň 10 minut. Pokud by se vám mixér zahříval, nechte ho vždy na chvilku vypnutý a pak v mixování pokračujte. Vanilkový lusk se z části rozmixuje a vypadají z něho semínka, které se hezky promíchají s cukrem, který navíc mixování zjemní.
Ve vanilkové cukru zůstanou kousky lusku a to je v pořádku, rozmixovat úplně do ztracena nepůjde, ale bude v cukru držet vanilkovou vůni.
Umixovaný cukr přesypte do sklenic s víčky a nechte před použitím alespoň 30-40 dní uležet.
Cukr, který budete chtít použít vždy přesypejte přes cedník, pokud v něm zůstanou větší kousky vanilkového lusku, vraťte je zpět do sklenice.
Tento cukr se výborně hodí na pečení a to nejen vánočního cukroví.