Skip to main content

Vánočka

Čtvrtá adventní neděle si žádá svůj speciální recept. Recept na maminčinu vánočku, to je moje srdcovka. Miluju vánočku s kakaem. Vždycky jsme ji měli během svátků k snídani a i teď, když už dávno nebydlím s našima,

ji peču pro svoji rodinu, podle maminčina receptu. My vánočku pleteme z 8 pramenů (tři patra, 3+3+2), ale pokud máte radši jinak pletené vánočky, určitě použijte ten způsob, který vám nejvíce vyhovuje.

  • 500g polohrubé mouky
  • 1 kostka kvasnic (42g)
  • 110g cukru krupice
  • špetka soli
  • 100g rozinek namočených v rumu
  • 1 vanilkový cukru
  • 120g másla
  • 3-4 žloutky
  • 120ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vajíčko na potření
  • hrst mandlí na posyp
  • špejle
  • 400ml mléka
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 2 lžíce javorového sirupu/kokosového nebo třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice nebo perníkového koření

Do mísy si odvážíme mouku, cukr a uděláme důlek. Do důlku dáme kvasnice a zalijeme částí vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, asi 20 minut. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru. Dáme do mixéru hnětat nebo hněteme ručním mixérem a postupně přiléváme zbytek mléka. Hněteme přibližně 15-20 minut. 

 

Poté jemně pomoučíme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 1,5-2 hodiny. 

 

Jakmile nám těsto nakyne, dáme si ho na vál a rozdělíme na tři části. Jako u sněhuláka, jednu velkou, druhou menší a třetí nejmenší.

Jemně si pomoučíme si vál a do všech částí těsta zapracujeme rozinky, které jsme měli přes noc namočené v rumu. 

 

První velkou část těsta si rozdělíme na tři bochánky a uválíme tři prameny. Ty spleteme jako cop a dáme na plech s pečícím papírem. Druhou menší část těsta si také rozdělíme na tři bochánky a uválíme tři prameny. Ty spleteme také jako cop. Spodní patro vánočky na plechu trochu rukou splácneme a na něj dáme právě dopletené prostřední patro. Konce tohoto patra dáme pod spodní patro a umáčkneme. Poslední třetí nejmenší část těsta si rozdělíme na dva bochánky a uválíme dva prameny. Ty otočíme kolem sebe a dáme jako poslední vrchní patro vánočky. Konce tohoto patra dáme pod spodní patro a umáčkneme.

 

 

Vezmeme čtyři špejle a dvě zapíchneme na kraje, abychom upevnili konce vánočky a dvě špejle zapíchneme do hřbetu vánočky. Důležité je špejle protočit, aby se na ně těsto přichytilo a ony nám během pečení nevylezly ven.

 

 

Takto připravenou vánočku necháme ještě půl hodiny kynout na plechu.

 

 

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

 

 

Před vložením do trouby pomažeme vánočku rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

 

Pečeme na 180 stupňů 10 min. Poté přikryjeme pečícím papírem a pečeme dalších 15minut. Následně snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších přibližně 30min. Vyzkoušejte špejlí, zda je upečeno, pokud na ní těsto neulpívá, tak můžete vánočku vyndat z trouby a nechat vychladnout. 

 

 

Mezitím si připravte kakao. Mléko, kakao a vybrané sladidlo dejte spolu se skořicí/perníkovým koření do hrnce a pomalinku zahřívejte za stálého míchání. Jakmile se nám všechny ingredience spojí a mléko je horké, můžete rozdělit do hrníčků, zakrojit do vánočky a vychutnat si oboje. 

 

Dobrou chuť.

Vánočka