Skip to main content

Velikonoční beránek

Tvarohový velikonoční beránek s mandlovými lupínky je krásně vláčný a provoněný citronovou kůrou a vanilkou. 

  • 220g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 200g másla
  • 250g tvarohu
  • 4 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • hrst plátků mandlí

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy si dáme 4 žloutky a bílky dáme do druhé mísy. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a opět vyšleháme. Dále přidáme tvaroh, vanilkový cukr, rum a citronovou kůru a vyšleháme. Nakonec přidáme mouku, prášek do pečiva a plátky mandlí a zamícháme. 

V druhé míse si vyšleháme bílky na tuhý sníh. Sníh přidáme ke směsi a jemně vmícháme, aby se sníh nerozbil. 

Takto připravenou směs dáme do formy. Pokud máte silikonovou jako já, tak se nevymazává. Pokud máte jinou, je třeba vymazat a pořádně vysypat moukou nebo třeba kokosem. Silikonovou formu je třeba dát do trouby na plechu. 

Pečeme přibližně 50-60min. Vyzkoušejte špejlí, zda je upečeno, pokud na ní těsto neulpívá, tak můžete beránka vyndat z trouby. Ze silikonové formy vyklepneme po vychladnutí. Pocukrujeme a ozdobíme mašlí. Dobrou chuť.

Velikonoční beránek
Velikonoční beránek