Skip to main content

Velikonoční datlové perníčky

Datlové perníčky je možné připravit již pro děti od 9 měsíců. Stačí nahradit klasické máslo ořechovým/mandlovým a vynechat med. Výborné budou i bez medu, protože je osladí jen datle. Gábi chutnají ty bez medu i s medem. Perníčky jsme tentokrát ani nezdobily. Tvary jsou krásné a hlavně mizí rychlostí blesku. Perníčky jsou krásně měkoučké a (nejen) dětem budou jistě chutnat.

    • 100g datlí medjool
    • 50ml vody
    • 40g másla (pro děti od 9m-1r použijte mandlové/ořechové máslo)
    • 150g špaldové mouky
    • 80g mletých mandlí
    • 3 lžičky kakaa
    • 1,5 lžičky perníkového koření
    • 1 lžička skořice
    • 1 vejce
    • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • 2 lžíce medu (lze vynechat)
 
    • 1 rozšlehané vajíčko na potření

Do mističky si nakrájíme datle (100g mi vycházelo na 5ks datlí medjool) a zalijeme je 50ml horké vody. Datle necháme přibližně 15min nabobtnat a poté je rozmixujeme do hladkého pyré  a necháme zchladnout.

Do mísy odvážíme mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, perníkové koření, kakao, skořici a vše promícháme. 

Poté přidáme změklé máslo, tekutý med, vejce a pyré z datlí. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočívat. 

 

Poté vyvalujeme z těsta placky přibližně 4mm silné. Při vyvalování si perníčky podsypejte moukou. Těsto je trošku řidší než na klasické perníčky, tak ať se vám to hezky vyvaluje. Můžete vyvalovat na silikonové podložce nebo klidně na pečícím papíře. 


Troubu si předehřejeme na 175 stupňů a pečeme přibližně 7-10min. Hlídejte si, aby se vám perníčky nepřepekly, byly by tvrdé.


Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je mašlovačkou rozšlehaným vajíčkem, které ještě přecedíte přes jemný cedníček. Nechte zaschnout. 

Na perníčkách se vám vytvoří krásná lesklá glazura. 

Pokud je neplánujete zdobit, tak je potírat nemusíte, my jsme tento krok tentokrát také s Gábi vynechaly. 


Dobrou chuť.

Datlové perníčky