Sobotní oběd byl ve znamení masa, žampiónů a rýže. Stačí krátká příprava a pak už se maso peče samo. Výsledek je výborný, protože díky delšímu pečení je maso krásně měkké a rýže je ideální přílohou. Zkoušela jsem i s vařeným bramborem a taky to k sobě jde.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Maso si nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
Na pánvi si osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a dáme ji do pekáče. Na výpeku pak osmažíme maso a přidáme do pekáče. Podlijeme vodou, aby maso bylo z půlky zaplavené. Přiklopíme a dáme do trouby na 2 hodiny péct. Po dvou hodinách přidáme očištěné a nakrájené žampióny a zalijeme smetanou. Teplotu snížíme na 170 stupňů a necháme péct dalších 40 minut.
Ke konci pečení si připravíme přílohu. Do hrnce dáme rozehřát máslo a na něj dáme propláchnutou rýži. Necháme zlehka několik vteřin osmahnout a poté zalijeme vodou (v poměru 1 díl rýže a 2 díly vody). Osolíme, přidáme dva bobkové listy, zaklopíme a necháme na mírném plameni vařit, přibližně 15 minut, dokud se voda nevsákne a rýže není měkká. Dobrou chuť.