Skip to main content

Vepřové maso na houbách s rýží

Sobotní oběd byl ve znamení masa, žampiónů a rýže. Stačí krátká příprava a pak už se maso peče samo. Výsledek je výborný, protože díky delšímu pečení je maso krásně měkké a rýže je ideální přílohou. Zkoušela jsem i s vařeným bramborem a taky to k sobě jde. 

  • 500g vepřového masa
  • 100g slaniny
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 300g žampiónů
  • 200ml smetany (33%)
  • voda
  • rýže 
  • 20g másla
  • voda
  • sůl
  • 2 bobkové listy

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Maso si nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.

Na pánvi si osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a dáme ji do pekáče. Na výpeku pak osmažíme maso a přidáme do pekáče. Podlijeme vodou, aby maso bylo z půlky zaplavené. Přiklopíme a dáme do trouby na 2 hodiny péct. Po dvou hodinách přidáme očištěné a nakrájené žampióny a zalijeme smetanou. Teplotu snížíme na 170 stupňů a necháme péct dalších 40 minut. 

Ke konci pečení si připravíme přílohu. Do hrnce dáme rozehřát máslo a na něj dáme propláchnutou rýži. Necháme zlehka několik vteřin osmahnout a poté zalijeme vodou (v poměru 1 díl rýže a 2 díly vody). Osolíme, přidáme dva bobkové listy, zaklopíme a necháme na mírném plameni vařit, přibližně 15 minut, dokud se voda nevsákne a rýže není měkká. Dobrou chuť.

Vepřové maso na houbách s rýží
Vepřové maso na houbách s rýží