Skip to main content

Vepřové maso na houbách s rýží

Sobotní oběd byl ve znamení masa, žampiónů a rýže. Stačí krátká příprava a pak už se maso peče samo. Výsledek je výborný, protože díky delšímu pečení je maso krásně měkké a rýže je ideální přílohou. Zkoušela jsem i s vařeným bramborem a taky to k sobě jde. 

  • 500g vepřového masa
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 300g žampiónů/hub
  • 200ml smetany (33%)
  • cca. 200ml vody
  • 3 lžíce oleje

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Maso si nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.


Na pánev dáme olej a osmahneme maso, které pak dáme do pekáče. Podlijeme vodou, aby maso bylo z půlky zaplavené. Přiklopíme a dáme do trouby na 2 hodiny péct.


Po dvou hodinách přidáme očištěné a nakrájené žampióny nebo hříbky a zalijeme smetanou. Teplotu snížíme na 170 stupňů a necháme péct dalších 40 minut. 


Ke konci pečení si připravíme přílohu – rýži nebo brambory. 


Dobrou chuť.

Vepřové maso na houbách s rýží​
Vepřové maso na houbách s rýží​