Skip to main content

Vosí hnízda/včelí úly

Vosí hnízda nebo chcete-li včelí úly. Nerada jsem je chystala, protože mi nikdy nešly vyklopit, trhaly se a byly neskutečně zdeformované. Ač jsem zkoušela různé recepty, i ten od babičky, prostě mi nešly. Letos jsem se kousla, že je prostě dám. Partner je miluje a jeho mamka je letos nechystá, takže jsem se do toho pustila já. Ingredience mám z receptu od babičky, jen jsem upravila poměry do požadované konzistence, která by neměla být příliš vlhká. A ono to vyšlo. Ani jeden kousek se nepokazil, vše na jedničku. Takže od letoška mám další oblíbený druh rychlého nepečeného cukroví.

  • 60g změklého másla
  • 100g piškotů
  • 100g cukru moučka
  • 100g vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce likéru a 1 lžíce rumu NEBO 3 lžíce rumu
  • piškoty na podstavce 
  • cukr moučka na vysypání formičky
  • likér nebo vaječňák na náplň

Do mísy si dáme změklé máslo. Přidáme najemno rozmixované ořechy a piškoty. Dále do mísy dáme kakao, cukr a dvě lžíce likéru (můžete použít můj domácí čoko-kakaový nebo třeba baileys) a jednu lžící rumu. Pokud likér nemáte nebo ho dávat nechcete, dejte tři lžíce rumu. 

Z daných ingrediencí vypracujte těsto. Bude vám to chvilku trvat, protože výsledné těsto nebude příliš vlhké, ale ani se vám nebude drolit. 

 

Jakmile máte nachystáno, připravte si formičku na vosí hnízda/včelí úly. Vysypte ji moučkovým cukrem a přebytek oklepejte. Do formičky vměstnejte těsto až po okraj. Udělejte malý důlek a ideálně injekční stříkačkou do něj dejte trošku vaječňáku nebo likéru. Přiklopte piškotem, který do formičky a těsta trošku zmáčknete a můžete formičku otevřít a vosí hnízdo/včelí úl vyndat. 

 

A takto pokračujte, dokud nemáte všechno těsto zpracované. Mně toto množství vyšlo na 23ks malých kousků. Uchovávejte v lednici. 

 

Dobrou chuť.

Vosí hnízda/včelí úly
Vosí hnízda/včelí úly
Vosí hnízda/včelí úly
Vosí hnízda/včelí úly