Skip to main content

Zapečené cukety s červenou čočkou

Tato dýňová polévka je vhodná pro děti již od 7. měsíce. Hokkaido polévka je u nás oblíbená již několik let. V této variaci si ji s námi může dát i dcerka. Polévka je sama o sobě dost sytá, ale můžete přidat i na ghí připravené krutonky z pečiva. Příprava je rychlá a v sezóně dýní tento recept nemůže chybět. Vyzkoušejte a uvidíte. 

Cuketu můžete naplnit nespočtem směsí, často masových, ale zkoušeli jste už červenou čočku?Toto je prima vegetariánské jídlo, ve kterém využijete i cukety, momentálně v topu své sezóny.

  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 100g hrášku
  • 200ml kokosového mléka nebo smetany na vaření
  • 150g červené čočky
  • cca. 100ml vody
  • koriandr/bazalka
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička libečku
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 2 větší cukety
  • 1 mozzarellaa

Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. 


Do hrnce si dáme plechovku loupaných rajčat, přisypejte červenou čočku, hrášek a přilijte kokosové mléko, přidejte kmín, kari a libeček a vařte, dokud čočka nezměkne. Já jsem ještě do hrnce přidala 100ml vody. Pokud je třeba, přilijte během vaření čočky další vodu, čočka dost tekutiny pojme. Směs s čočkou během vaření občas promíchejte, aby se vám nepřipálila.

 

Když nám čočka změkne, přidáme rozmačkaný stroužek česneku a sůl.

 

Cuketu si podélně rozřízněte a vydlabejte dužinu. Cukety naplňte směsí, posypte na kostičky nakrájenou mozzarellou a dejte do zapékací misky.

 

Podlijte troškou vody a pečte dokud nejsou cukety měkké, cca.30 minut. Ozdobte koriandtem nebo bazalkou a podávejte třeba s vařenými brambory.


Dobrou chuť.

Zapečené cukety s červenou čočkou
Zapečené cukety s červenou čočkou
Zapečené cukety s červenou čočkou