Skip to main content

Zelňačka

Zelňačka. U nás doma se vždycky vařila na oběd na Silvestra. Maminka chystala zelňačku smetanovou, bez papriky a klobásky. Mám ji ráda, ale o kousek radši mám tu s klobáskou. Tento týden jsem na ni měla chuť, ač je to spíš moje zimní jídlo. Vyzkoušela jsem ji dát i Gábi, protože jsem do ní tentokrát dala vysokoprocentní párek a chutnala jí. Gábi milujte i kyselé okurky, takže tato kyselejší polévka u ní byl taky úspěch. Taky máte rádi zelňačku? 

  • 1 cibule
  • 1 klobáska nebo vysokoprocentní párek
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1l vody nebo vývaru
  • 250g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 100ml smetany 33%
  • cukr a sůl podle potřeby
  • zakysaná smetana na ozdobu

V hrnci si rozehřejeme sádlo a lehce osmažíme klobásku nebo párek. Poté vyndáme na misku a na zbývajícím sádle pomalu osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Nechce cibulku hezky zesklovatět, aby se vám nepřipálila, takže smažte na malý stupeň a klidně 10minut. 


Poté přidejte sladkou papriku a mouku, nechte pár vteřin rozvonět a ihned zalijte vodou/vývarem a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, kmín, bobkové listy, klobásku/párek a vařte dokud nejsou brambory měkké (asi 20minut). 


Jakmile máme brambory měkké, přidejte zelí, které necháte okapat (lák si uschovejte) a ještě ho nakrájejte. Do polévky poté přilijte zhruba 3 lžíce láku ze zelí a nechte polévku ještě dalších 10-15 minut povařit. 


Nakonec přidejte smetanu, odstavte z plotny a dochuťte cukrem a solí. My máme rádi polévku kyselejší, takže už ani nepřislazuji, protože nám stačí sladkost ze smetany, ale dochuťte si jak máte rádi vy.


Ozdobit polévku můžete lžičkou zakysané smetany a podávat.  Dobrou chuť.

Zelňačka
Zelňačka