Skip to main content

Žemlovka pro děti

Žemlovka je takové to jídlo co milujeme nebo nenávidíte. U nás je to láska na první ochutnání. Miluju jablka a moje dcera taky. Tak jsem si řekla, že vyzkoušíme jak bude chutnat žemlovka. A protože díky kombinaci jablek a tvarohu či mascarpone je krásně vláčná, Gábi velmi chutnala. Tato žemlovka je vhodná pro děti již od 9 měsíců. 

  • 3 rohlíky nebo housky
  • 4 menší jablka
  • 2 vajíčka
  • 120g mascarpone
  • 200ml kokosového mléka
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 banán
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička ghí
  • 3 rohlíky nebo housky
  • 4 menší jablka
  • 2 vajíčka
  • 120g tvarohu
  • 200ml mléka
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 banán
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička ghí
  • 30g rozinek

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. 

V misce si rozmícháme mléko, jednu lžičku skořice, vanilkovou pastu a jedno vajíčko. To bude směs na namáčení pečiva. 

V druhé misce si rozmačkáme banán, ke kterému přidáme mascarpone (případně tvaroh a javorový sirup), jednu lžičku skořice, jedno vajíčko a rozmícháme. 

Rohlíky nebo housky si nakrájíme na tenčí plátky.

Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. 

Poté si pekáček si vymažeme rozpuštěným ghí a můžeme začít vrstvit. 

Pečivo krátce namočíme v mléce a vyskládáme první vrstvu do pekáčku. Na ni navrstvíme polovinu jablek a polovinu mascarpone/tvarohové směsi a můžeme přidat rozinky. 

Další vrstva je opět pečivo namočené v mléce, poté druhá polovina jablek a mascarpone/tvarohové směsi. Následuje poslední vrstva pečiva namočeného v mléce. 

Takto připravenou žemlovku dáme péct. Pečeme přibližně 30-40min. Dobrou chuť.

Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka